Hogyan válasszak szolgálatot?

Mindenképpen érdemes olyan szolgálatot választanod, ahol új kihívások várnak rád, új embereket ismerhetsz meg, ismeretlen helyzetekbe, helyszínekre kerülhetsz, amelyektől előzetesen biztosan tartasz egy kicsit. Valódi sikerélményed csak így lehet.

Grafika 1.

Ha számodra túl egyszerű feladatot választasz, unalmasnak és feleslegesnek fogod találni. Ha olyasmit vállalsz, amit már korábban is csináltál és nagy tapasztalatod van benne, valószínűleg hasznos segítséget fogsz nyújtani, de te nem fogsz annyit fejlődni, nem fogsz olyan katartikus élményekre szert tenni, mintha bevállalnál olyasmit, amit azelőtt sosem végeztél még. Azzal gazdagíthatod az életed és a személyiségedet, ha kitágítod a saját határaidat és olyasmibe kezdesz bele, amire azelőtt talán sosem gondoltál volna.

Grafika 2.

Számodra túl nehéz feladatot sem célszerű választanod. Nem lesz annyi sikerélményed vagy kudarcként fogod megélni, ha nem tudsz jól teljesíteni. Ha ilyen fenntartásaid vannak, a szolgálat kiválasztása előtt mindenképpen egyeztess személyesen az iskolai koordinátorral, hogy megtalálhassuk a számodra legmegfelelőbb kihívást!

Grafika 3.

Olyan feladatot válassz, amelyet nem érzel sem túl könnyűnek, sem túl nehéznek ahhoz, hogy a csapattársaid segítségével teljesíteni tudd.

Ha az iskolai kínálatban szereplő valamennyi szolgálat túl egyszerűnek tűnik neked, máris megtaláltad az első, neked megfelelő kihívást: találjuk ki együtt a következőt; a számodra tökéletes szolgálatot;)

Természetesen azt is érdemes figyelembe venned, kiknek szeretnél leginkább segíteni, és főleg, hol érzed úgy, hogy nagyobb szükség van a te segítségedre, illetve hogy az időbeosztásodat tekintve véve milyen szolgálati időpont és helyszín a megfelelőbb számodra. Olyan szolgálatot ne vállalj el, amelyikbe nem fogsz tudni rendszeresen járni. A segített személyek nagyon számítanak a jelenlétedre!

Azon mindenképpen célszerű elgondolkoznod a szolgálatválasztás előtt, milyen konstrukcióban tudnál te hatékonyabban teljesíteni. Ha az eredetileg tervezett óraszámodhoz képest lényegesen alulteljesítesz, azzal senki sem jár jól: azok sem, akik számítottak a segítségedre, és valószínűleg te sem fogod ettől jobban érezni magad.

Választhatsz olyan szolgálatot, amelyik heti / havi fix időpontban van, és általában még a megengedett hiányzások mértéke is maximalizált, vagy jó sok órát kötelező minimálisan teljesíteni az adott fogadószervezetnél. (Az ilyen lehetőségeknél nem kell túl sok energiát fordítanotok magatok és egymás motiválására, hogy a sok egyéb elfoglaltságotok mellett is megéri időt szakítani a segítségnyújtásra.)

Vannak olyan szolgálati csoportok, ahol a tagoknak egymás között kell rugalmasan beosztaniuk, melyik szolgálati napon kik mennek segíteni. Az ilyen feladatoknál már a heti beosztások megtervezéskor is elengedhetetlenül fontos a folyamatos kommunikáció és a hatékony együttműködés.

Vannak olyan projektek is, amelyeknél te döntheted el, mikor és milyen gyakran jársz segíteni, mennyi időt szeretnél rászánni. Az ilyen szolgálatoknál tényleg „csak” rajtad múlik, hány órát teljesítesz végül és elég segítséget tudsz-e nyújtani. Önmagunkon „uralkodni” talán a legnagyobb kihívás. Nem mindig és nem mindenkinek a maximális szabadság a legkönnyebben járható út. Biztosan nem ez a legrövidebb út, de egy számodra hosszabb és nehezebb úton végigmenni természetesen nagyobb sikerélménnyel is jár.

Nagyon fontos, hogy még a szolgálatválasztás előtt átgondold, melyik „úton” szeretnél végigmenni! Választhatod azt is, amelyik számodra a legkönnyebben járható, de azt is, amelyik területen fejlődni szeretnél. Akár még a monotóniatűrésed is sikeresen fejlesztheted egy egyhangú, kreativitás és önálló döntéseket kevésbé igénylő feladattal. Viszont mindenképpen „indulás” előtt érdemes eldöntened, merre szeretnél menni és milyen úton!