Teendők, gyakorlati tudnivalók

Teendők röviden

  1. Amíg nem választottál szolgálatot, figyeld rendszeresen az IKSZ-es Facebook-csoport híreit!
  2. A Facebook-eseményeknél igazold vissza időben, hogy ott leszel, és gyere el a téged érdeklő szolgálatok tájékoztatóira!
  3. Olyan egy vagy két nagyobb szolgálatot válassz, amelynek a célcsoportját szívesen támogatnád a segítségeddel!
  4. Ha eldöntötted, melyik csoportot választod, add le a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapodat a szolgálat megkezdése előtt!
  5. Figyeld rendszeresen a szolgálati csoportod / csoportjaid körüzeneteit, Facebook-csoportjának híreit!
  6. Gyere el a szolgálati csoportod iskolai felkészítő és feldolgozó óráira!
  7. Ha nem fix napokon jársz szolgálatba, mindig időben jelentkezz a szolgálati napokra! Ha valamelyik nap mégsem tudsz menni, azt is mihamarabb jelezd az iskolai koordinátornak!
  8. Minden szolgálati napon írd be a naplódba a teljesített órákat és gondoskodj az aláíratásáról / lepecsételéséről (az adott szolgálatnak megfelelő módon); az élménybeszámolót is addig írd meg, amíg frissek az élményeid!
  9. Minden hónap első tanítási napján add le a naplódat az IKSZ-kuckóban vagy az IKSZ-es postaládákba, ha előző hónapban volt teljesített órád!
  10. Ha az egy vagy két nagyobb szolgálatodból 50-nél kevesebb órát gyűjtöttél, az IKSZ Akciócsoportból válassz egyszeri akcióprogramo(ka)t!

Teendők részletesen

Mikor jelentkezhetek szolgálatokra?

Decemberig kell jelentkezned az adott tanítási év során (június közepéig) zajló rendszeres szolgálatokra. Az ilyen rendszeres szolgálataink a BDG – IKSZ 2017 Facebook-csoportban kerülnek meghirdetésre. (Egyes szolgálatoknál lehetőség van előre, a következő tanítás évre is jelentkezni.)

Az akcióprogramokra (a néhány órás, egyszeri vagy rövidebb segítésnyújtó eseményekre) folyamatosan jelentkezhetsz a meghirdetésüket követően. Ezeket a szolgálatokat a BDG-IKSZ 2017 AKCIÓCSOPORT-csoportban hirdetjük meg.

A nyári szünet alatt megszervezésre kerülő szolgálatokra május végétől június 10-éig jelentkezhetsz.

Hogyan jelentkezhetek szolgálatra?

1. Minden szolgálatnál először a Facebook-csoportban a megfelelő eseménynél kell jelezned a részvételi szándékodat. (Fontos, hogy itt is egyértelműen jelezd a részvételi szándékodat, hiszen bizonyos szolgálatok csak kellő számú résztvevővel indulhatnak el vagy a létszámotoknak megfelelő termet, helyszínt vagy megfelelő számú segítendő partnert kell még időben biztosítanunk hozzájuk!)

Amennyiben nem vagy még biztos benne, hogy ezt a szolgálatot szeretnéd választani, jelöld be a „talán”-t!

Ha csak az időpontja nem megfelelő neked, de egyébként érdekelne, azt mindenképpen jelezd az iskolai koordinátornak!

Az is nagy segítség nekünk, ha bejelölöd, hogy nem leszel ott, ha biztos vagy benne, hogy nem érdekel ez a szolgálat.

2. Az eseménynél megtalálod a szolgálat tájékoztató előadásának vagy első felkészítő órájának helyszínét és időpontját. Ha érdekel a szolgálat, gyere el! Ekkor még nem kell végleg elköteleződnöd! (Sőt, a legtöbb fogadóintézmény megengedi, hogy az első szolgálati alkalmad után dönts csak végelegesen.)
Ha nem jó neked a tájékoztató időpontja, de szeretnél részt venni a szolgálaton, mindenképpen jelezd az iskolai koordinátornak még a tájékoztató időpontja előtt minél korábban!

3. A tájékoztatón vagy az első felkészítő órán kapsz iskolai jelentkezési lapot, amelyet kitöltve és aláíratva kell visszajuttatnod az iskolai koordinátornak a jelentkezési lapon megadott határidőig, ha eldöntötted, hogy ezt a szolgálatot választod.

A jelentkezési lapon jelentkezhetsz előre a következő tanévre is (ha ugyanazt a szolgálatot szeretnéd folytatni jövőre is). Egyes fogadóintézményeknél arra is van lehetőség, hogy a tájékoztató után a következő félévre vagy tanévre jelentkezz, ha neked az megfelelőbb.

Jelentkezési lapot a csoportokból is letölthetsz és nyomtathatsz otthon magadnak. Mivel a nyomtatási lehetőségeink korlátozottak, az IKSZ-kuckó pultjáról csak akkor vegyél el jelentkezési lapot, ha erre nincs módod!

A jelentkezésed akkor válik véglegessé, ha azt az iskolai koordinátor, a program iskolai felelőse és a fogadószervezet is jóváhagyta! Ezt követően a szolgálati naplódba (zöld IKSZ-pecséttel) beírásra kerül a jóváhagyás. Ezután kezdheted meg a szolgálat teljesítését és a teljesített órák beírását.

Hogyan kell vezetnem a szolgálati naplómat?

9. évfolyam elején ingyenesen megkapod a szolgálati diáknaplódat. Minden szolgálati napon, a szolgálat helyszínén kell beírnod az aznap teljesített óráidat. A fogadóintézménynél erre kijelölt személy pecséttel vagy az aláírásával igazolja a teljesített óráidat.

NAPLÓMINTA

Mikor és hogyan írjak élménybeszámolót?

Az élménybeszámolót (a diáknaplód utolsó három oldalára) lehetőleg még aznap vagy másnap írd meg, amíg frissek az élményeid! (Ha minden héten ugyanazt csinálod, nem muszáj minden héten írnod beszámolót. Legalább az első egy-két alkalmat követőn és a végén mindenképpen írd le a tapasztalataidat, illetve közben is, ha bármilyen újdonság történik, pl. valamilyen nehézségbe ütközöl, váratlan öröm ér stb. Az első oszlopba írd be, melyik alkalomhoz tartoznak a beszámolóid, vagyis a naplód elejéről a megfelelő sorok számát, pl. 10-12.)

Ötletadó, segítő kérdések az élménybeszámolók megírásához

Természetesen nem kell minden kérdésre válaszolnotok. Olvassátok végig a kérdéseket, majd ezt követően írjátok le azt, amit szeretnétek, amit a legfontosabbnak éreztek! (Persze másképp is eljárhattok, a lényeg, hogy elkészüljenek az élménybeszámolók.)

A diáknaplónak ezt a hátsó részét nem kell megmutatnotok a fogadószervezeteknél, tehát nyugodtan írjatok le bármit. Akár olyasmit is, amit esetleg nem szeretnétek, hogy a következő aláírásnál / pecsételésnél meglássanak! (Pl. ha netán olyan negatív tapasztalatotok volt, amit jobban szeretnétek, ha az iskolai koordinátor jelezne feléjük, nem ti.) Az ilyen élményeket, észrevételeket mindenképpen jelezzétek személyesen is az iskolai koordinátornak minél hamarabb!
Mikor és hogyan kell leadnom a szolgálati naplómat?
Minden hónapban legkésőbb az első tanítási napon le kell adnod a naplódat az IKSZ kuckóban található postaládákba, hogy az előző hónapban teljesített óráidat beírhassuk az elektronikus osztálynaplókba. (A nyári szünetben teljesített óráidat az azt követő tanítási év első hónapjában, szeptemberben írjuk be; tehát a nyári szünet alatt nem kell az iskolában leadnod a naplódat.)

Két postaládát találsz a kuckóban. Az „elsőbbségibe” dobd a naplódat, ha 10 napon belül mész szolgálatba, ahová magaddal kell vinned a naplódat! (Ha esetleg nagyon sürgősen, pl. egy-két napon belül kéred vissza a naplódat, szólj az iskolai koordinátornak!) Egyéb esetben a másik levélszekrényt használd!

Minden év júniusában (legkésőbb az utolsó tanítási napon) mindenképpen le kell adnod a naplódat, hogy a tanítási év során szerzett IKSZ-es óráidat lezárhassuk. Akkor is, ha abban a tanítási évben 0 órát teljesítettél (és még nincs meg a min. 50 órád)!

Nagy segítség nekünk, ha minél előbb leadod a naplódat (pl. a hónap középen, ha az utolsó két héten már nem mész szolgálatba). Így te is előbb visszakapod a naplódat.

Mikor és hogyan kapom vissza a naplómat?

A naplódat az osztályfőnöködtől kapod vissza, miután rögzítettük a teljesített óráidat az elektronikus naplóban és a statisztikákban.

Az osztályfőnököd közvetlenül azután kapja meg a naplódat az iskolai koordinátortól, miután az elektronikus naplóban megjelent a feljegyzés a legutolsó teljesített óráidról. Ezt követően kérheted el az osztályfőnöködtől a naplódat.

Mi történik, ha elveszítem a szolgálati naplómat?

Ha minden hónap elején rendesen leadtad a szolgálati naplódat, azok az órák, amelyeket már átvezettünk az osztálynaplókba, nem „vesznek el”. (Ezek órák az elektronikus naplóban feljegyzésként jelennek meg, a szolgálati naplódban pedig zöld színű pecséttel vannak ellátva.)

Az előző hónapban teljesített óráidat akkor van esetleg lehetőség „rekonstruálni”, ha a fogadóintézménynél jelenléti ívet is vezetnek a szolgálati alkalmakon (amit aláírsz, amikor ott vagy náluk).

Az elveszett helyett az új napló beszerzését neked kell intézned!

Természetesen azok, akiknek azért van szükségük új diáknaplóra, mert az első már betelt, ingyen kapnak második/harmadik naplót az iskolai koordinátortól.

Hányszor hiányozhatok a szolgálatokról?

Szolgálatonként eltérő, mennyi a megengedett hiányzások mértéke. Erről pontos információt a jelentkezési lapon, illetve a szolgálatok leírásánál találsz.

Általában egy, két vagy három alkalommal megengedett hiányozni. Ha ennél többet hiányzol, vannak szolgálatok, ahol csak kizárnak a csoportból (és helyet biztosítanak olyan diákoknak, akik rendszeresebben tudnak járni segíteni), de az addig teljesített óráidat igazolják, viszont vannak olyan fogadóintézmények is, ahol ilyen esetben a korábban teljesített óráidat is elveszítheted! (Az iskolai kínálatunkban csak egy ilyen szolgálat van, de egyébként sok intézménynél van ilyen kitétel. Erre mindenképpen figyelj, ha olyan szervezethez mész, amely nem szerepel az iskola állandó kínálatában!)

Vannak olyan szolgálati helyek is, ahol többször lehet hiányozni, viszont adott számú órát kötelező teljesítened (pl. 25 órát egy tanítási év során).

Vannak olyan szolgálati csoportok is, ahol a csoporton belül ti osztjátok be, ki melyik alkalommal megy, csak az van megadva, naponta hány segítőre van szükségük. Ezeknél a rugalmasabb időbeosztású szolgálatoknál nagyon fontos, hogy jól együtt tudjatok működni, folyamatosan egyeztessetek a csoporttagokkal és az iskolai koordinátorral, ki melyik napot vállalja.

Ha esetleg azért nem szeretnél tovább járni egy szolgálatra, mert valamilyen okból nem felelt meg a korábbi elvárásaidnak, vagy már időben ütközik egy újabb programoddal, minél előbb jelezd az iskolai koordinátornak!

Fontos, hogy időben jelezd az iskolai koordinátornak, ha egy szolgálati napra mégsem tudsz elmenni! Nagyon számítanak a segítségedre és a feladatok legtöbbször adott létszámú csoportra vannak tervezve, így ilyenkor minél találnunk kell valakit, aki aznap helyettesíteni tud téged.