Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Erasmus+

2023.05.03
Zárókiállítás

Cultural Heritage Project 2020/23

A kulturális örökség új értelmezései című Erasmus+ projekt a gimnazista generációnak a városhoz, saját lakóhelyéhez, annak kulturális örökségéhez való viszonyát vizsgálta.

A projekt három iskola: az olasz Liceo Scientifico A. Romita, a portugál Colégio de Sao Goncalo de Amarante és a Berzsenyi Dániel Gimnázium együttműködésével jött létre. A diákok saját városukról és kulturális örökségükről szereztek tágabb és mélyrehatóbb ismereteket. Hosszútávú csoportmunkában tevékenykedve azonosították saját városuk számukra meghatározó elemeit, amelyek összeillesztésével tematikus városi túrákat terveztek angol nyelven.

A megvalósult egyhetes utazások során (Budapesten, Amarantéban és Campobassoban), illetve az on-line találkozókon megosztották ismeretekiet a vendégcsoportokkal, vezették a tematikus városi sétákat, illetve az on-line térben ők voltak az ismeretek átadói.

A három városról kapott tapasztalatoknak köszönhetően kölcsönösen rálátást szereztek más városformákra és életmódokra is, összehasonlíthattak egy nagyvárost, Budapestet és a két vidéki kisvárost a fiatalok szemszögéből.

A projekt feltárta a fiatalok kedvenc helyeit a városban, a hozzájuk való kötődésüket és azt is, hogyan használják a várost. Az összevetést on-line kérdőíves adatfelvétel is segítette.

A projekt résztvevői azzal is foglalkoztak, hogyan képzelik el városuk jövőjét, illetve hogy a fenntartható fejlődés milyen pozitív és negatív példáit tudják felkutatni a környezetükben.

A projekt zárókiállítsának megnyitójára 2023. április 26-án került sor. A kiállítás három „tornya”, a tizenkét tematikus panel a három partner város néhány jellegzetes elemét, kulturális örökségük összekapcsolódó mozaikjait és a projekt emlékezetes pillanatait villantják fel.

Ezen a linken megtekinthetők a kiállítás tematikus paneljei:

https://drive.google.com/drive/folders/1yBqfCivftSSuVszF2Is4s0qzIb2pKBq2?usp=sharing