Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Schindler? Ark

2023.08.24
Túlélők múzeuma projekt

Oskar Schindler a második világháború  alatt először Lengyelország, később Csehország területén, Brnenec-ben edény-, majd  lőszergyárában  több, mint 1200 zsidót dolgoztatott, akik menedékre lelhettek ott, ezzel az életüket köszönhették Schindlernek.

A  gyár a holokauszt óta érintetlenül állt a Brno közeli cseh faluban, Brnenecben, mindaddig, amíg az eredeti gyártulajdonos, a Löw-Beer család leszármazottja, Daniel Löw-Beer, megalapította az Ark Foundation-t. Az alapítvány célja, hogy Schindler egykori gyárának területén egy múzeumot hozzanak létre, ezzel megőrizve Oskar Schindler és az itt megmentett zsidók emlékét.

A múzeum megtervezésébe, Daniel és a projekt szervezői különböző országok diákjait is bevonták, így volt nekünk is lehetőségünk egy hétvégét tölteni Brnenecben június 24. és 26.-a között, amikor is  részt vehettünk a múzeum megtervezésében és ötletelhettünk, hogy szerintünk mi a fontos ennek a különleges történetnek a bemutatásánál. A program során lehetőségünk adódott közelebbről – különféle beszámolók és a túlélők leszármazottai révén– jobban megismerkedni a történelmi háttérrel. Ezek alapján mi nagy fókuszt szeretnénk helyezni arra, hogy bemutassuk a születő múzeumban a történelmi tények és a túlélők saját tapasztalatai, valamint a történet alapján készült adaptációk közötti (Schindler listája c. film és könyv) különbséget.

A következő tanévben, mint a program magyarországi “ambassador”-ai folytatni fogjuk ezt a feladatot és célunk az, hogy egy olyan múzeumot hozzunk létre, ami a következő generációknak is érdekes és tanulsággal szolgál. Ez a projekt egy nagyszerű lehetőséget biztosít arra is, hogy velünk egykorú és hasonló gondolkodású diákokkal készítsünk valami maradandót, ezzel is tanítva a jövő fiataljait.

Cseterics Zalán (11.d), Lajgút Lubomyr (11.b), Lukács Blanka (11.d),  Symons Flóra (11.d), Szabó Domonkos (11.d), Zrubka Rozália (11.d), Mészáros Mónika