Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Karácsonyi adománygyűjtés

2023.11.28
Mi kerül a karácsonyfa alá Litkén? Ez idén is csak rajtunk múlik!

Kedves jelenlegi és korábbi diákok, tisztelt szülők!

Ebben a tanévben is a Tarisznya Alapítvány által támogatott rászoruló gyerekek ünnepét szeretnénk Litkén örömtelivé varázsolni.

Idén még a korábbi éveknél is nagyon szükség van a mi segítségünkre, hogy azoknak a gyerekeknek és boldogan telhessen az ünnep, akik a meglepetéseink nélkül nem kaphatnának ajándékokat, karácsonyi finomságokat.

Ahhoz, hogy minden litkei általános iskolás még a tavalyinál is nehezebb éve valami jóval zárulhasson, 121 db személyre szóló csomagot kell összeállítanunk.

Mivel a tavalyinál is több általános iskolás van Litkén, akciónkat az iskolánk környékén élő újlipótvárosi lakosokkal összefogva fogjuk megvalósítani.

Ebben többféle módon is segíthettek:

1. Válasszatok megajándékozandó kisgyereket és december 18-áig, hétfőig (de lehetőleg inkább minél korábban) hozhattok ajándékokkal telepakolt cipősdobozokat a 9-es szertárba (vagy a porta előtti adománygyűjtő dobozba, ha nem szeretnétek bejönni az épületbe).

Szeretnénk minden kicsinek egyenlően, egyforma méretű dobozokban ajándékokat küldeni, ezért az adományok összeállítása előtt gyertek be a 9-es szertárba és válasszatok a már becsomagolt cipősdobozok közül! Ha nincs lehetőségetek bejönni az iskolába, arra figyeljetek, hogy az általatok választott doboz mérete kb. 29×19×10 cm legyen. (1-2 cm eltérés nem gond.) A fedelét és az alját külön burkoljátok be csomagolópapírral.

A lista berzsenyis e-mail címmel tekinthető meg. Ha más e-mail címet szeretnétek használni, kérjetek hozzáférést (a táblázatnál vagy e-mailben a juhasz.anna@berzsenyi.hu címre írva). E-mailben jelezhetitek, kinek az ajándékát szeretnétek vállalni (névvel vagy névtelenül).

Mielőtt összeállítjátok a dobozokat olvassátok el a fontos tudnivalókat is (Mit? Hogyan?). Nézzétek meg, írt-e levelet a Mikulásnak/Jézuskának, amiben valamilyen konkrét ajándékot kért! A kicsik leveleit ötletadóként is használhatjátok a többiek megajándékozásához.

Ha nincs elég ajándékotok egy cipősdoboz megtöltéséhez, gyertek be a 9-esbe, hátha már beérkeztek olyan felajánlások, amelyekkel tökéletessé varázsolhatjuk a csomagotokat!

Itt találjátok meg a listát is, mire vágynak leginkább a litkei gyerekek, mit gyűjtünk és mit nem, mire van még szükségünk.

t.ly/pCByY

2. Ha egy-két kisebb vagy nagyobb ajándékkal (játékkal, édességgel) tudtok hozzájárulni a litkei gyerekek karácsonyához, olvassátok el a fenti linken a táblázatban, mit gyűjtünk számukra, majd adjátok le a felajánlásaitokat a 9-es szertárban december 15-éig (de lehetőleg minél korábban), ahol az így összegyűlt adományokból komplett dobozokat állítunk össze, ill. az általatok hozott szaloncukrokkal és más finomsággal kitöltjük a beérkezett csomagokat.

Ha névtelenül, „titokban” szeretnétek adományozni, a 9-es szertár vagy a porta előtti adománygyűjtő dobozokba tegyétek, amit hoztatok!

3. Az éves tanulmányi verseny eredményhirdetése is az ünnepek alatt lesz. Ezt a hagyományt korábbi berzsenyis diákok teremtették meg, amikor a két évvel ezelőtti adománygyűjtésre egy különösen értékes ajándékot is adományoztak. Az a tablet lett a 2022-es verseny fődíja. Mivel tavaly rendkívül szoros eredménnyel zártak a dobogós helyezettek, idén szeretnénk több díjat is küldeni, hogy legalább az első három helyezett kaphasson jutalmat.

Még több forduló van hátra a versenyből, de mivel a 10-12 éves lányok és fiúk a legaktívabbak a vetélkedőkön, azt már sejteni lehet, hogy a dobogósok közülük fognak kikerülni. Számukra gyűjtünk használt, de jó állapotú kerékpárokat, rollereket, új vagy újszerű állapotú tableteket, Xboxokat vagy bármilyen más, értékesebb ajándékokat. A díjak közül a helyezésük sorrendjében választhatnak majd a gyerekek, akik egész évben sikeresen küzdöttek a nyereményekért.

4. Ha ajándékokat most nem tudtok hozni, másképp is segíthettek abban, hogy ezt a karácsonyi csodát egy nagy berzsenyis összefogással meg tudjuk valósítani:

  • hozhattok karácsonyi csomagolópapírokat (maradékokat is, ha egy doboz befedésére elegendőek),
  • hozhattok üres cipősdobozokat (kb. 29×19×10 cm-es méretűeket és lehetőleg olyanokat, amelyeknek külön, nem lehajtós fedele van),
  • minél nagyobb műanyag szatyrokat (pl. nagy kékeket) a teli cipősdobozok Litkére szállításához (használtak is tökéletesen megfelelnek a célnak),
  • terjeszthetitek az adománygyűjtés hírét az iskolában vagy azon kívül is.

Az adománygyűjtés aktuális állásáról a táblázatban, ill. a „Berzsenyisek ide!” Facebook-csoportban tájékozódhattok.

Mutassuk meg, mekkora csodákra képesek a berzsenyisek, ha összefognak! :)

A Tarisznya Alapítvány bemutatkozása:

Alapítványunkat 2016-ban alapítottuk annak érdekében, hogy hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségét segítsük, projekt-alapú és gyerekközpontú oktatáson keresztül. 2016 és 2020 között ingyenes nyári táborokat és évközi programokat szerveztünk különböző településeken. Azonban annak érdekében, hogy nagyobb hatást érjünk el a gyerekek életében, 2020 óta a Nógrád megyei Litkén működtetünk Tanodát. Litke Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű falucskája, nagyjából 900 lakossal.

Tudjuk, mindenkinek megvannak a saját nehézségei, főleg mostanában. Azonban nagyon örülnénk, hogyha a Ti segítségetekkel közösen szebbé tudnánk tenni a litkei gyerekek karácsonyát.

Amennyiben szeretnél betekintést nyerni a tanodai életbe, látogass el a Facebook oldalunkra (Tarisznya Alapítvány/Knapsack Foundation). Például, láthatod, hogy Rafael már nagyon várja a Mikulást, akinek egy kis énekkel is készült.

A tavalyelőtti (Covid-korlátozások közepette lezajlott) ajándékozásról itt találtok fotókat:

https://www.facebook.com/tarisznya.alapitvany/posts/3204220053196826

A tavalyi adománygyűjtés eredményeit itt nézhetitek meg:

https://www.berzsenyi.hu/index.php?id_a=55&id_hir=1108