Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Renoir-kiállításon

2023.12.19
a Szépművészeti Múzeumban

December 15-én harminc diákkal és két tárlatvezetővel megnéztük a Renoir-kiállítást. A diákok nemcsak megnézték a kiállítást, hanem kreatív írásokat is készítettek néhány festményhez, melyeket a 8-as teremben állítottunk ki. A Szépművészeti Múzeum kiállítását 2024. január 7-ig lehet megnézni, amire minden művészetszerető diákot bátorítunk. Íme néhány ajánló, vélemény, visszhang a kiállításról.

Egy nagyon jól összerakott kiállítást nézhettünk meg, és a tárlatvezetés révén elképesztően sok izgalmas dolgot tudtunk meg a művészről és a kor nyújtotta lehetőségekről. A kiállítás összeszedetten mutatja be a festő életpályáját, felemelkedését, fénykorát és a későbbi, élete végén való hozzáállását az élethez és a művészethez.

A kiállítás fő szenzációja három nagy akt volt, melyeket még a világon soha, sehol nem állítottak ki egymás mellett. Ez itt, most megtekinthető volt, és az egyik kép továbbra is a Szépművészeti Múzeum tulajdonát képezi. A három mű egyszerre való kiállítása tökéletesen szemlélteti a művész korszakait, az aktábrázolásban való céljait, és fellelhető ezekben a képekben más festők befolyása is.

Engem nagyon megfogott ebben a kiállításban Renoir élethez való hozzáállása, az impresszionizmus kialakulásának összetevői és azoknak sajátos használata, és a művész valós törekvései egy új festői korszak bevezetéséhez.” (11.a-s tanuló)

Felszálltunk a trolira, utaztunk egy keveset, elbeszélgettünk különböző semmiségekről, ácsorogtunk egy sort a képek előtt egyik-másikra rámutatva, hogy „azt nézd, az milyen”, aztán ment mindenki a maga dolgára. Miért volt mégis fontos élmény?

Már eleve jókedvvel és előérzettel érkeztem, mert eddig csak olyan kiállításokat láttam a Szépművészeti Múzeumban, amiket valóban megérte megnézni, Renoir festményei pedig különösen érdekeltek. A jó tárlatvezetés nagyon sokat hozzá tud adni egy látogatáshoz, én azonban azt is szeretem, ha van terem magamtól felfedezni a képeket, itt pedig mindkettőre volt lehetőség. Egy-egy alkotás saját világa, hangulata, színei teljesen be tudtak szippantani, akár elgondolkodtattak pár percre, és számomra ezek tesznek kellemessé, maradandóvá egy múzeumi tapasztalatot. Kifejezetten tetszett nekem például a Nő egy napernyővel a kertben, vagy az Alphonsine Fournaise című mű, de ez csak két példa, ami hirtelen eszembe jut, ezeken kívül több akt és akár némely vázlatosabb kép is egészen lenyűgöző volt.” (11.a-s tanuló)

A kiállítás több szempontból is felülmúlta a várakozásaimat. A képzőművészet, a festészet sosem állt annyira közel hozzám, mint más művészeti ágak, az impresszionizmusnál pedig jobban szeretem a modernebb irányzatokat. Mindezek ellenére a Renoir-kiállítás minden aspektusát tekintve nagy hatással volt rám. A tárlat nagyon érzékletesen mutatta be a festő különböző korszakait, művei témáinak, karakterének változását. Renoir impresszionista volta is erősen jelen volt a kiállítás atmoszférájában, különösen a természeti témájú képeknek volt nagyon szuggesztív ereje. Számomra a csúcspont a Fiú macskával című festmény volt, különösen a fiú arca, a kifürkészhetetlen tekintete fogott meg.” (11.a-s tanuló)

Renoir. Pierre-Auguste, a festő, a festő.
Ismerjük, igen… mondhatnánk.
Vagy mégsem?
Figurális festészet és impresszionizmus. Minden, ami Belőle sugárzik.
Boldogság.
Grandiózus mennyiségű tanulás, munka és kísérletezés eredménye, most ezt is észrevehetjük.
Megannyi érdekes és izgalmas, csodás és hihetetlen festmény.
Megragad, és mintha azt sugallná: pillanat, pillanat, pillanat.
Ez hát Renoir. Pierre-Auguste Renoir.
” (11.a-s tanuló)

Nagyon tetszett a kiállítás, habár nem szoktam múzeumba járni festményeket nézni. A csoprtvezetőn látszott, mennyire jártas a festő és a festmények törénetében, illetve a Renoir-kori divatban és közéletben. A kiállítás miatt kedvet kaptam festeni is. Ajánlom mindenkinek.” (11.c-s tanuló)

A programot a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány támogatta.