Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Schindler?s Ark project

2023.12.21
A munka folytatása

Mi, mint a Schindler’s Ark project magyar "ambassador-ai" e, az idei tanévben is folytatjuk a munkát, célunk az, hogy az Oskar Schindler egykori gyárában épülő múzeumot érdekessé tegyük a következő generációknak is.

Eddig a tanévben két interaktív foglalkozást tartottunk az osztálytársainknak (11.d), amelyek segítségével ők is jobban megismerték Oskar Schindlert és a gyárában megmentett zsidók történetét. Az első foglalkozás témája a Schindler Listája című film elkészítésével járó kétségek és bizonytalanságok, amik felmerültek a Schindler által megmentett zsidókban, a második Oskar Schindler feleségének, Emilie-nek a szerepéről szólt, aki ugyanúgy fontos szerepet játszott a zsidók megmentésében.

Decemberben egy hétvégét töltöttünk Sopronban a többi magyar „ambassadorral”, ahol egy IWalk séta keretében jobban megismertük a helyi zsidóság történetét, majd közösen ötleteltünk arról, hogy mi mit szeretnénk látni a múzeumban. A következő feladatunk –amin a tanév hátralévő részében fogunk dolgozni–, hogy a magyarországi, illetve mi berzsenyisek kimondottan a budapesti zsidó lakosság sorsát kutassuk és a projekthez kapcsolódó történetekből egy interaktív molinót készítsünk, ami ki lesz állítva a készülő múzeumban. A poszter képet fog adni a budapesti zsidóság háború előtti életéről, a túlélők történetről, valamint olyan emberekről, akik fontos szerepet játszottak a helyi zsidó lakosság megmentésében, Oskar Schindlerhez hasonlóan.

Symons Flóra (11.d)