Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Schindler’s Ark project

2024.03.10
Pécsi állomás

A Schindler’s Ark budapesti "ambassadorai"-ként folytatjuk a munkánkat, végső célunk az, hogy egy interaktív molinót készítsünk a budapesti zsidóság és zsidókat megmentő személyek történetéről, ami a brünnlitzi Schindler’s Ark múzeumban.

Januárban megtartottuk a harmadik interaktív foglalkozást az osztályunknak (11.d), ami a brünnlitzi gyár történetéről szólt, a háború előtt és a háború közben is. Emellett ellátogattunk az óbudai Goldberger Textilipari Gyűjteménybe, ahol egy kiállítást néztünk végig, ahol sok információt szereztünk a Goldberger családról és a gyárról, és rájöttünk, hogy sok párhuzam van a Goldberger gyár és a Schindler gyár története között.

Februárban egy hétvégét töltöttünk Pécsett a többi magyarországi ambassador-ral, ahol először egy IWalk keretein belül bejártuk a helyi diákok vezetésével a  pécsi zsidóság történetében fontos helyeket, például a volt gettó területét és a vonatállomást, ahonnan haláltáborokba szálították a zsidókat. Emellett egy múzeumtervezői előadáson is részt vettünk, ami a Bauhaus építészeti stílusról szólt. Ezután minden magyar csapat bemutatta, hogy haladtak december óta a kutatómunkával és anyaggyűjtéssel, és volt időnk tovább ötletelni és megtervezni a kutatásunk következő lépéseit.

Márciusban a terveink szerint meg fogjuk látogatni az Óbudai Múzeum Levéltárát, ahol tovább fogunk kutatni a Goldberger család és a textilgyár történetéről. Az Üvegházba is el fogunk menni, ahol fontos információkat fogunk megtudni Carl Lutz-ról és az ő embermentési tevékenységeiről a háború során.

Symons Flóra és Cseterics Zalán berzsenyis ambassador-ok