Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Tolerancia Napok

2015.06.04
Jelentkezések

A jelentkezési lista

Tolerancia Napok a Berzsenyiben

2015. június 10-12.

 

június 10. szerda

9.00-11.00 IWitness – online foglalkozás (max. 20 fő) 80. számtech.

 

Az IWitness visszaemlékezéseket, videóinterjúkat tartalmaz, amelyekben a megszólalók a saját történeteiket mesélik el történelmi eseményekhez kapcsolódóan.
A „Hogyan  történhetett meg?”  feladatban Holokauszt túlélők mesélik el saját emlékeiket. A feladat során forrásokat és videóinterjúkat elemzünk, amely kb. 90 percet vesz igénybe.

9.00 – 10.30 HAVER Alapítvány a zsidó kultúráról, szokásokról 54-es

 

Hányféle identitás létezik? Közösségi vagy személyes ügy az identitás? Ki határoz meg minket:
saját magunk vagy mások, vagy netán mindkettő egyszerre? Hol húzódik a határ?
A Haver Alapítvány önkéntes oktatói elsősorban középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak tartanak interaktív órákat a zsidóságról és a zsidó identitásról. Foglalkozásaik segítségével szembe akarnak szállni a diszkrimináció minden formájával, az előítéletes gondolkodással és természetesen az antiszemitizmussal. Valamennyi oktatási anyaguk a tolerancia és a megértés szellemiségében jött létre párbeszéd megteremtésére és elősegítésére törekednek, valamint arra,hogy a résztvevő fiatalok szabadon oszthassák meg az identitás és a kultúra területén szerzett tapasztalataikat, élményeiket, és ezzel is hozzájáruljanak a sokszínűség mint össztársadalmi érték átéléséhez és elsajátításához.

10.00-11.30 Amnesty International a gyűlölet-bűncselekményről (max. 40 fő) 56-os

 

Mit is értünk „gyűlölet-bűncselekmény”-en? Hogyan jutunk el az előítéletektől a bűncselekményig? Mit tehet az áldozat, a szemtanú, a rendőr, a társadalom? És mit tehetsz TE? Ezekre adunk választ közösen a foglalkozáson.

10.00 - 12.00 – Interaktív játékok sztereotípiákról, előítéletekről (max. 30 fő) 6-os

 

10.00 – 11.30  – Tett és Védelem Alapítvány -  Barna Ildikó:  Gyűlöletcselekmények Magyarországon: miért és hogyan küzdjünk ellene  117-es

 

Az előadáson a következő kérdésekre keressük a választ: Mi az előítélet? Mik azok a gyűlölet-cselekmények, gyűlölet-bűncselekmények? Miben különböznek ezek más bűncselekményektől? Miért károsak a társadalom számára? Milyen eszközeink vannak, hogy küzdjünk ellenük?

11.00 – 12.30 – HAVER Alapítvány a zsidó kultúráról, szokásokról (max. 30 fő) 54-es

 

9.00 – 11.00 – filmvetítés

 

június 11. csütörtök

8.00 – 9.30  Melegség és megismerés (Béres-Deák Rita, Rácz István) 54-es

 

Beszélgessünk a tévhitekről és félelmekről, tabuk nélkül! Az előadók személyes történeteken keresztül próbálják megmutatni a meleg, leszbikus embert a maga valójában érzéseivel, gondolataival, problémáival. De szó lesz az ezekkel való szembesülésről: érzékenyítő gyakorlatokkal, beszélgetéssel, vitával, filmrészletekkel, szerepjátékokkal.

8.00 – 9.30 Első kézből a hajléktalanságról 56-os

 

Az „Első kézből a hajléktalanságról”  foglalkozáson érintettek és egy szakember beszél a tapasztalatairól. Kérdéseitekre és tapasztalataitokra viszont mi vagyunk kíváncsiak! A foglakozás második felében egy szituációs játék keretében megtapasztalhatjátok a saját bőrötökön a hajléktalan élet nehézségeit.
Játék közben is lehet tanulni!

8.00 – 10.30 UCCU (menekültügy, film és beszélgetés) 117-es

 

Közösen kellene gondolkodnunk a menekült létről, a migrációjáról. A levetített dokumentumfilm és az erre épülő foglalkozás személyes élményt kínál, segíti a beleélést, egy másfajta élethelyzet értelmezését. Saját bőrötökön érezhetitek azokat a nehézségeket, konfliktusos helyzeteket, melyek a hazai menekültkérdés legfontosabb jellemzői. Megnézzük a filmet, beszélgetünk róla. Véleményetek segíthet kulcsot találni – magatoknak és másoknak is.

8.00 – 9.30 Gyermek-  és Ifjúsági jogok (max. 20 fő) 114-es

 

Az előadás célja, hogy többet tudjatok saját, korosztályhoz kötött jogaitokról, melyek alapjogok, azaz feltétlen érvényesülést kívánnak.
Alapvető jogait minden embernek ismernie, érvényesítenie és mások alapvető jogait tisztelnie kell.

9.00 – 11.00 IWitness (max. 20 fő) 80. számtech.

 

9.00 – 11.00 drámaóra (max. 30 fő) 115-ös

 

Olasz-magyar történet: drámajáték családi történetekről, különböző identitásokról

10.00 – 11.30 NANE – Szívdobbanás c. program a párkapcsolatokról 4-es

 

A Szívdobbanás foglalkozások során a diákoknak lehetőségük lesz együtt gondolkodni arról, hogy milyen egy jó párkapcsolat és hogy mi számít erőszaknak. A résztvevők információt kapnak a bántalmazó párkapcsolat korai figyelmeztető jeleiről illetve az erőszakos kapcsolatok dinamikájáról. Az interaktív foglalkozás során arról is beszélgetünk, hogy mit lehet tenni, mondani, ha egy barát vagy ismerős kerül erőszakos kapcsolatba.

10.00 – 11.30 Első kézből a hajléktalanságról 56-os

 

10.00 – TEV A szélsőjobb módszerei a fiatalok behálózására vetítő

 

Előadó: Szegedi Csanád

Szegedi Csanád a Jobbik egyik alapítója személyes tapasztalatai alapján beszél arról, hogy hogyan vonzza magához a Jobbik a fiatalokat, hogyan zárja őket a gyűlölet gömbjébe és arról, hogy milyen érzés felismerni, hogy az „ellenség” tulajdonképpen ő maga.

10.00 – 11.30 - Melegség és megismerés (Bagyina Eszter, Gönci Dániel) 54-es

 

10.00 – 11.30 – Gyermek és Ifjúsági Jogok (max. 20 fő) 114-es

 

10.30 – 12.00 – UCCU, Roma identitás és kultúra 115

 

Találkozzunk, beszéljünk, ismerjük meg egymást! 
Az Uccu roma fiatalokból álló önkéntes oktatóstábja, moderátorai, elsősorban általános és középiskolásoknak tart interaktív órákat informális oktatási eszközökkel a roma identitás és kultúra témájában. A foglalkozások során arra törekszünk, hogy a diákok minél több információra, és személyes tapasztalatra tegyenek szert a romákkal kapcsolatban és minél nyitottabbá váljanak egymás és a külvilág iránt.

június 12. péntek

8.00 – 9.30 Schweitzer Gábor a vallási alapú diszkriminációról (10-11. évfolyamnak javasolt) vetítő

 

"A polgári átalakulás időszakának progresszív törekvései közé tartozott a vallási alapú hátrányos megkülönböztetés felszámolása. A szabadságjogok a dualizmus idején elvben vallási hovatartozástól függetlenül illették meg az állampolgárokat. A két világháború között, illetve a második világháború éveiben azonban intézményesült a vallási („faji”) alapú diszkrimináció. Az előadás ezeket a történelmi folyamatokat kívánja áttekinteni."

10.00 – 11.30 - TEV Érvelési technikák gyűlölködőkkel szembeni vitákban vetítő

 

Előadó: partnerünk, a Political Capital Intézet munkatársa

A Political Capital jobbikos interjúk elemzésével kidolgozott egy módszert arra, hogy hogyan lehet a szélsőjobb érveit meggyőző módon cáfolni. Az előadás keretében bemutatjuk a PC tanulmányának legfontosabb eredményeit.

10.00 – 11.30 - Dés Fanni: a prostitúcióról beszél 6-os

 

Miről is beszélünk, amikor a prostitúcióról beszélünk? Hogyan kapcsolódik az emberkereskedelemhez? Hogyan gondolkoznak Európában a prostitúcióról, és milyen válaszokat adnak a jelenségre? Milyen a magyar prostituáltak helyzete? Ezekről beszélek az előadásomban, majd remélhetőleg közösen is gondolkodunk a kérdésekről.

9.00 – film