Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Az "Origami Világnapok" a Berzsenyiben

2015.12.03
Összefoglaló a rendezvényről

 

Origami Világnapok a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban

A 2015. 10. 24-től 11. 11-ig tartó Origami Világnapok keretén belül a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium kiállítással és egy egész héten át zajló foglalkozás sorozattal emlékezett meg a jeles eseményről.

Még a tavalyi tanévben vetődött fel annak a gondolata, hogy a közelgő - márciusi - Nemzetközi Matematika Napok alkalmából, idén az origamit és a matematikát összekapcsoló versenyt hirdetünk meg a diákok körében.

A ráhangolódás érdekében, először egy átfogó, az origami sokarcúságát bemutató kiállítással nyitottunk, amely a Budapesti Origami Kör és barátainak művészi alkotásait állította a gyerekek és az érdeklődők elé. Kusudamák, tesszalációk, maszkok, sárkánygyíkok, ékszerek, kalapok és egy elem sokszorosan megismételt hajtogatásából létrejövő organikus alakzatok töltötték meg az iskola auláját. A középponti dekoráció egy „élő” fa imitációja, ami a kiállítás ideje alatt megtelt élettel! Gombák nőttek körülötte, aranylóan sárgálló és pirosló falevelek borították be a környezetét és pókok szaladgáltak a törzsén. Az „égboltot” pedig a négy évszakra hajazó gömb és csillag alakú formációk töltötték meg. Ez a sok gondolatébresztő elem mind azt akarta megmutatni, hogy papírból felépíthetünk akár egy világot és közösen bebizonyítottuk, hogy bármit meg tudunk valósítani ebből a csodálatos anyagból, ami segítségével szebbé varázsolhatjuk közvetlen környezetünket is! S idén mindezt az újrahasznosítás jegyében tettük, amikor a már eldobásra ítélt papírokat használtuk fel.

A foglalkozások során – melyeket a kiállító lelkes origami művészek tartottak - remélhetőleg a diákok sok instrukciót és inspirációt kaptak ahhoz, hogy az elsajátított lépések segítségével kreatív és egyedi alkotásokkal rukkoljanak elő majd a pályázaton.

Álljon itt azok névsora, akik önzetlenül hozzájárultak a program sikeréhez!

Sági Judit, Gulyás Anikó, Villányi Mariann, Szilágyi Zsuzsanna, Orient Enikő, Jilling Mária, Nedev Ágota, Garamvölgyi Viola, Várhelyi Klára, Horváth Hella, Somos Endre, Északi Gábor, Nándori Tamás, Szendefi József és Sebők Zsolt.

Külön köszönöm Czeglédi Zsombor filmes beszámolóját!

A kiállítás rákerült az országos programajánló listára!

Mindenkinek köszönöm az együttműködést!

Boskovitzné Csernyánszky Katalin