Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Márc. 11-15. között lezajlott a XXV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

2016.03.25
Beszámoló a versenyről

2016. március 11-15. között zajlott a XXV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny Budapesten a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és a Berzsenyi Dániel Gimnázium szervezésében.

A versenyen 248 tanuló vett rész, közülük 143-an határainkon túlról érkeztek Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Kárpátaljáról. A diákok mellett 87 felkészítő tanárt, az évek során a szervezésben sokat dolgozó kollégát láttunk vendégül.

A péntek délutáni érkezés, regisztráció után a diákok társasjátékok közben kezdhették meg az ismerkedést, tanáraik egy kellemes beszélgetés során örülhettek a sokak által várt találkozásnak.

A szombati nap a Fazekas Gimnáziumban elhelyezett kiállítás megtekintésével kezdődött. Bencze Mihály múltat idéző szavai után az elmúlt 24 versenyből ízelítőt adó tablókban gyönyörködhettek a résztvevők. A tablók azóta a verseny honlapján http://nmmv.berzsenyi.hu/ is megtekinthetők.

A kiállítás után Magyarország ékességét, a Parlamentet látogattuk meg közösen. Gyönyörködhettünk az őrségváltásban, a lépcsőházban, a szent koronában. Végül az ülésteremben az Országgyűlés alelnökének, Latorcai Jánosnak köszöntő szavait hallgathattuk.

Ezután következett a verseny hivatalos megnyitója a Tudományos Akadémia lenyűgözően szép dísztermében. A megnyitón elsőként a verseny fővédnöke, az egykori fazekasos diák, ma Magyarország egyik legelismertebb matematikusa, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László köszöntötte a résztvevőket. A versenyt a Berzsenyi Gimnázium igazgatónője, Kiss Gyöngyi nyitotta meg.

A szombati program az Erkel Színházban zárult, ahol Verdi Aida c. operájának előadását élvezhettük.

Vasárnap volt a verseny napja, erre az alkalomra mindenki a Berzsenyi Gimnáziumba vonult. A diákok egy négyórás versenyen mérhették össze tudásukat. Minden évfolyamon 6 feladatot kellett megoldani. A feladatokat a résztvevő tanárok előzetesen beküldött javaslataiból a Versenybizottság állította össze, melynek vezetője Freud Róbert, az ELTE Algebra és Számelmélet Tanszékének nyugalmazott docense volt. A feladatok és megoldásaik a verseny honlapján láthatók.

A verseny délutánján, miközben tanáraik a dolgozatokat javították, a versenyzők matematika előadásokon vettek részt, melyet a két iskola kiváló szakemberei, Dobos Sándor, Erben Péter, Hujter Bálint és Sztranyák Attila tartottak.
Estére mindenki szívesen vette a lazítást, egy szemet gyönyörködtető sétahajózást a Dunán a kivilágított Budapest gyöngyszemei között.

A verseny utáni nap a hagyományokhoz híven a környék bemutatásával telt. Kisebb csoportokban ismerkedtek a látogatók a város érdekességeivel, szépségeivel. Jártak többek között a Csodák Palotájában, az Állatkertben, a Planetáriumban, a Budai-várban, a Zsidónegyedben, a Szemlőhegyi-barlangban, de volt, aki autóbusszal körbejárta a város csaknem minden nevezetes pontját. Városnézés közben a csoportok rövid időre megálltak egy-egy 1848-as emlékhelynél egy koszorú elhelyezésével kifejezve tiszteletüket nemzeti hőseink iránt.

A hétfő estét a Berzsenyi Gimnázium színjátszó köre tette emlékezetessé. A RaM Colosseum-ban láthattuk tőlük Paul Porter: Hajmeresztő című darabját fergeteges előadásban, sok-sok kiváló improvizációval.

A tanárok számára a nap egy ünnepi záróvacsorával végződött. A finom falatok előtt megláthattuk, hogyan lehet valaki egyszerre fazekasos és berzsenyis, matematikus és néptáncos: Károlyi Gergely és felesége, Zsófia táncszólójában gyönyörködhettünk. A vacsora végén 25 gyertya gyúlt meg egy hatalmas tortán a 25 verseny emlékére.

Kedden délelőtt a záróünnepségen eljött a díjkiosztás várva várt pillanata. A zsűri mintegy 100 versenyző kiváló eredményét jutalmazta díjakkal és dicséretekkel. Ekkor került sor az idén alapított Urbán János-díjak kiosztására is. A részletes eredmények szintén a honlapon láthatók. A köszönetnyilvánítások után a versenyt a házigazda Fazekas Gimnázium igazgatója, Pásztor Attila zárta be.

Köszönjük mindazoknak, akik támogatásukkal, munkájukkal segítették e nagyszerű verseny megrendezését!