Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

ÜRES PADOK program

2016.06.28
A Holokauszt Emlékév előkészítése

Az "ÜRES PADOK" program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel - a Holokauszt Emlékközpont és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közös javaslataként.

A célja, hogy a fiatalok megismerjék, mi történt hetven éve a zsidó származású, hasonló korú diákokkal, akik egyszer csak eltűntek az iskolapadokból.

"Iskolánk 2015 szeptemberében csatlakozott a programhoz. Feladatunk felkutatni gimnáziumunk egykori diákjait, akik a holokauszt áldozataivá váltak.
Hat fős kutatócsoport állt össze (Rékasi Bálint és Szalona Réka 11.c, Kovács Flóra és Kenyeres Anna 10.d, Brecku Anna 10.a és Bereczky Dorina 9.a) Mészáros Mónika tanárnő koordinációjával.

Az iskola levéltári anyagaival dolgozunk, az 1940 és 1946 közötti iskolai törzskönyveket vizsgáljuk át. A nyom nélkül eltűnt diákok sorsát a Holokauszt Emlékközpont és a Jad Vasem Intézet adatbázisában keressük tovább. Az áldozatok emlékére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett műalkotást fogjuk elhelyezni az iskola falán.

A tragikus események túlélője iskolánk volt diákja, Kiss László is, akivel személyes találkozót szerveztünk, hogy meséljen középiskolai emlékeiről, a háborús évekről.

Személy szerint nagyon élvezem a munkát, szívesen csinálom, mert nagyon érdekes a téma és egyben megdöbbentő, hogy ez mind meg tudott történni, de szerencsére vannak túlélők, akik segítségével még többet megtudhatunk a történtekről."

Breczku Anna 10.a

A képek forrása:

http://zachor.hu/cikkek/ures-padok

http://zsido.com/a-hianyzo-osztalytars/