Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Újabb berzsenyis csapat a CERN-ben!

2016.12.29
Őszi látogatás

Néhány héttel a tanév kezdete után már a 3. berzsenyis diákokból , tanárokból és jónéhány "vendég" diákból és tanárból álló busz indult a svájci kutatóközpontba, hogy 3 napon át a legilletékesebb helyen ismerkedjenek a részecskefizikával.

Az úton készült „néhány” fénykép:

  • Boskovitzné Csernyánszky Katalin tanárnő albuma
  • Dobóné dr Tarai Éva tanárnő albuma
  • Kistelekiné Csiki Erika tanárnő albuma
  • Virág Miklós tanár úr albuma
  • Izsa Éva tanárnő albuma
  • Dr Penyigei Erzsébet tanárnő albuma
  • Törökné Karakas Mariann tanárnő albuma

Az útról 12. d-s tanulóink írtak egy kis beszámolót:

2016. szeptember 27-én késő este az iskola előtt gyülekeztünk, hogy elindulhassunk CERN-i utunkra.  Nagy izgalommal vártuk 17 órás buszutunkat, kissé tartottunk tőle, de szerencsére gyorsabban eltelt, mint amire számítottunk és másnap délután sikeresen megérkeztünk franciaországi szállásunkra. Aznap este a program városnézés volt szállásunkat adó városkában, Ferney Voltaire-ben.

Másnap kezdtük el CERN felfedezését. Első állomásunk a CMS detektor volt, ahol megismerkedtünk két kísérőnkkel, Béni Noémivel és Szillási Zoltánnal. Körbejártuk a detektort övező területet és itt kerültünk a legközelebb az LHC gyorsítóhoz. Az elkövetkező napok folyamán sorra jártuk végig CERN legfontosabb kutatóhelyszíneit és kiállításait. Megismerkedtünk többek között az antianyag gyárral, a LINAC gyorsítóval,a LEIR gyorsítóval, a szinkrociklotronnal, illetve a CCC-ben, a Globe-ban és a Mikrokozmosz nevű kiállításon sok új információt kaptunk a részecskefizikáról.

Egy interaktív kiállítás során lehetőségünk volt egy házilag is elkészíthető részecskedetektor összerakására, amit ködkamrának hívnak. Meglátogathattuk a Nemzetközi Űrállomáson lévő AMS detektor földi központját, ahol láthattunk egy Nobel-díjas fizikust, Samuel Tinget. Megnéztük a World Wide Web születésének helyszínét is.

Minden nap lezárásaként Genfbe látogattunk, ahol szabadon fedezhettük fel a svájci fővárost. Utolsó nap a zord időjárás ellenére sokan nekivágtak a kísérőink által összeállított városfelfedező túrának.

Összefoglalva egy emlékezetes utazás résztvevői lehettünk és sok új élménnyel és tudással gazdagodtunk. Ha bárkinek valaha lehetősége van CERN-et meglátogatni, csak ajánlani tudjuk.

Strbik Fruzsina, Kocsis Viktória, Pajcsics Előd 12.D