Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Hová mész? - Tiéd a múzeum!

2017.10.15
Együttműködés a szentendrei Skanzennel

Múlthéten került sor az első látogatásunkra  a szentendrei Skanzenben a  Hová mész? – Tiéd a múzeum!  elnevezésű projektmunka alkalmából, amelynek keretében a summás és a cseléd lét átalakulásával fogunk foglalkozni néprajzszakos egyetemisták, múzeumpedagógusok és a múzeumi anyagok segítségével.

Egy rövid bemutatkozás után csoportokra oszlottunk és az egyetemi hallgatók segítségével először egy – egy  múlt századi lakhely tárgyi világa alapján kellett meghatároznunk egy – egy  család életmódját, vallását és nemzeti hovatartozását. A továbbiakban hasonlóképpen fogunk kutatómunkát végezni a Skanzen archívumában, hogy az észak-magyarországi cselédség és a summások életmódját vizsgáljuk. Az első fázis a meglévő anyagok rendszerezése lesz egy internetes felület segítségével, hogy könnyebben használhassuk majd őket a munkához. A kutatómunka eredménye egy digitális anyag lesz, amely a cseléd és a summás lét átalakulását mutatja be a kutatóknak és látogatóknak.

A Berzsenyi Gimnázium kutatócsapata: Tóth Tea, Asztalos Ádám, Dózsa Ferenc, Hevesi Csongor, Bezdek Györk, Szűcs Vera, Kovács Dorina, Horváth Réka, Karácsonyi Máté, Kubik Dominik, Molnár Vanda

Karácsonyi Máté