Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Propaganda Projekt

2018.04.07
Beszámoló Gdynia

2018. március 9-e és 11-e között Gdynia városa adott otthont az 1956 és a Propaganda-információ vagy manipuláció nemzetközi projekt második állomásnak. Ezúttal iskolánk csapatából 5-en (Csepregi Janka, Lajos Zénó, Péter Gergő, Simon Barnabás, Vas Miklós) vettek részt a lengyelországi találkozón. A három nap programjait nagyrészt a Gdyniai Emigrációs Múzeum dolgozói koordinálták, valamint a helyi lengyel diákok is segítettek a megvalósításban.

A programokról:

Az Emigrációs Múzeumban kezdődtek a délutáni programok, ahol elsőként helyi diákok prezentálták a Tricity-nek is nevezett városhármas (Gdansk, Gdynia, Sopot) történetét. Ezután a múzeum tárlatvezetői bemutatták az állandó kiállítást, amely az évszázados lengyel emigrációval foglalkozik. Második nap délelőtt három különböző workshop-ra bomlott csoport, ahol a múzeum munkatárasai adtak elő az alábbi témákról: Vitázás, Elbeszélt Történelem (Oral History), valamint Kiállítás tervezés. Az előadásokat követően a diákoknak közösen kellett a témához kapcsolódó prezentációt készíteni, amit a délután folyamán mutattak be a csapat többi részének. A nap záróeseményeként a gdyniai diákok körbevezették a városban a résztvevőket, miközben a helyi történelemmel kapcsolatos feladatokat kellett megoldani. Az utolsó nap a délelőtti programokat a gdanski Európai Szolidaritás Központban tartották, ahol szintén az állandó kiállítást tekintették meg a diákok, amely elsősorban a Lech Walesa vezette Szolidaritás Mozgalommal és a lengyelországi rendszerváltással foglalkozik. Az esemény utolsó elemeként a három ország küldöttei közösen értékelték a projekt második állomását.

A projekt utolsó állomása Varsó lesz májusban, ahol a csapatoknak egy nagyobb volumenű prezentációt kell bemutatni a propagandával kapcsolatban. Az második találkozó szintén kellemes hangulatban telt, ahol a diákok folytathatták a projektjük tervezését és izgalmas kiállításokon vehettek részt.

Vas Miklóstól (11.c)