Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Varsói beszámoló

2018.06.04
Propaganda projekt utolsó állomása

2018. május 28-a és 31-e között a varsói POLIN Múzeum adott otthont az 1956 és a Propaganda – információ vagy manipuláció nemzetközi projekt utolsó állomásának. Iskolánkból 10-en (Barabás Áron, Barta Gergely, Csepregi Janka, Ficzere Balázs, Lajos Zénó, Péter Gergő, Simon Barnabás, Varga Péter, Verő Anna, Vas Miklós) vettek részt a lengyelországi négynapos találkozón.

Programokról:

Második nap reggel kezdődtek a programok a múzeumban, ahol a csoport megtekinthette az ideiglenes kiállítást az 1968-as lengyelországi eseményekkel kapcsolatban. Ezután a diákok nemzetközi csapatokra bomolva dolgoztak különböző workshopokon, majd meglátogatták a 68-as tüntetések ikonikus helyszíneit. Másnap délelőtt következett a projektek bemutatása, ahol elismert történészek és kutatók értékelték az angol nyelvű munkákat, majd közösen megosztották tapasztalataikat a záró ceremónia során. A magyar diákoknak lehetősége nyílt megtekinteni Lengyelország és a lengyel zsidóság történelmét bemutató állandó kiállítást és ezen felül eltölthettek még egy kellemes napot Varsóban.

Projektünkről:

Csapatunkkal egy kiállítást terveztünk, ami szembeállítja az 56 alatti manipulációt az objektív információval. Kutatásaink alatt meglátogattuk többek között az OSA Archívumát, Állambiztonsági Levéltárat és a forradalom budapesti helyszíneit.

Az így szerzett tapasztalatok alapján négy fő részre osztottuk projektünket (Nemzetközi háttér, Sajtó, Civilek, Megtorlás), amelyek 4 különböző molinón fognak megjelenni. A nyár folyamán a Zachor Alapítvány segítségével elkészülnek a molinók, amelyek több helyszínen is kiállítanak, valamint nagy segítséggel szolgálnak az iskolai történelem órák és az októberi megemlékezések megújításában.

Vas Miklós

11.C