Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Beszámoló a svéd cseréről

2018.09.30
Lezárult a hatodik göteborgi csere első, budapesti része

 

A 2018-19-es svéd-magyar diákcsere első hete

Hatodik alkalommal fogadtuk a göteborgi International High School of the Gothenburg Region diákjait és tanárait Budapesten 2018. szeptember 12-e és 19-e között. A diákcsereprogram legfrissebb állomásáról az egyik résztvevő tanulónk számol be.

A csereprogram első, budapesti fele idén szeptember 12-e és 19-e között zajlott le.
Voltak elképzeléseink, hogy milyen lesz az együtt töltött idő, és nyilvánvaló volt, hogy jó lesz, de ez a hét még így is nagyon sok kellemes meglepetést okozott.

Az első estére nem volt semmilyen kötött programunk, így kiválóan alkalmas idő volt arra, hogy megismerjük egymást személyesen is. Csütörtökön egy hivatalos fogadással kezdtük a napot, a svédek leginkább megfigyelték, hogy a Berzsenyi mennyiben hasonló vagy más, mint az IHGR.
A délutáni program egy számunkra is tartalmas városnézés volt, a Hősök terétől az Andrássy úton át egészen a Budai Várig eljutottunk.

A hetünknek keretet adott egy téma, amely minden évben más (idén a demokrácia és diktatúra kérdésével foglalkoztunk) – összesen három napon voltak a témát feldolgozó programok, egy irányított vitával (debate-tel) bezárólag. Ezeken keresztül (az alapvető ismeretterjesztő célokon túl) kiválóan megismerhettük a többiek gondolatait komolyabb témákat illetően.

Hétvégén Visegrádra kirándultunk, felmentünk a Fellegvárba, boboztunk, visszafelé pedig hajóval jöttünk. A másik nap családi nap volt – itt a párok egyénileg találtak ki programokat, ezért erről a
napról mindenkinek más élményei vannak.

A legtöbb napra jellemző volt, hogy valamit kitalálunk a közös programok után – ez már az első teljes napon is így volt.
Fontos megemlíteni, hogy egy ilyen eseménydús hét alatt máshogy telik az idő, vagy legalábbis úgy érzékeljük. Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, hogy egy héten keresztül végig együtt kell mozogni, de egyáltalán nem volt az. Az utolsó napokra már egy teljesen összeszokott csapatként működtünk. Összességében magára az utolsó napra olyan érzésem volt, mintha csak tegnap jöttek volna, közben meg mintha már évek óta ismernénk egymást, és miután hazamentek, napokig nagyon furcsa volt nélkülük, hiányoztak.

Annak ellenére, hogy még csak a csereprogram budapesti feléről tudok nyilatkozni, állítom, hogy ez egy olyan élmény, ami nagyon sok jó pillanatot, emléket és tapasztalatot tud adni, éppen ezért érdemes részt venni benne!

Szabó Sára Anna, 10. D