Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Nézőpontok - 1956

2018.10.24
A civilektől a nagypolitikáig

Az elmúlt tanévben egy nemzetközi projekt keretében az 1956-os forradalom és szabadságharc különböző aspektusaival foglalkoztunk, melynek anyagát májusban a varsói POLIN Múzeumban mutattuk be kiállítás formájában.

Nyár középen meghívást kaptunk, hogy egy tanári továbbképzés keretében beszéljünk a projektünkről. A Videóinterjúk a 21. századi oktatásában c. képzés fő témája a modern technológia használata a tanórákon és az alternatív tanítási módszerek voltak, így kapcsolódott ide a mi munkánk is. Bemutattuk Nézőpontok – 1956, a civilektől a nagypolitikáig c. kiállítási anyagunkat, melynek célja, hogy több nézőpontból, a megszokottnál változatosabban mutassa be az ’56-os eseményeket. A beszélgetés után több tanár jelezte, hogy szívesen látná kiállításunkat iskolájában. Ezek közül az első iskola ahová eljutottak a molinók, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium. Itt egy nagyjából két órás program keretében Mészáros Mónika tanárnő segítségével hárman a csapatból felkészítettük az ottani diákvezetőket a tárlat anyagából, akik iskolájuk osztályainak tartottak vezetést megemlékezésképp az októberi eseményekről.

Szigetszentmiklós után még számos állomása lesz kiállításunknak, főleg különböző iskolák, de megfordul az anyag majd többek közt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában is.

Verő Anna

12.c

Tanár továbbképzés

Szigetszentmiklós

A projekt résztvevői