Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Gyász

2018.12.14
Meghalt Kerékgyártó Béla filozófus, iskolánk volt tanára

Éppen 40 évvel ezelőtt egy fiatal, abban az évben végzett magyartanár az Antigonét tanította elsőéves gimnazistáknak. A fizika tagozatos osztály nem volt fogékony a magyarórákra, így a tanár félretette a hagyományos elemzés módszerét. Néhány tanulót megkért, hogy játsszák el a darab szereplőit, éljék bele magukat Antigoné, Haimon, Kreon, Iszméné és Theiresziász szerepébe. Érveljen mindenki a maga igaza mellett. Nincsenek jók vagy rosszak, csak a hitből, a meggyőződésből fakadó igazságok vannak. Következetesen képviselte ezt mindenki, ami egyre nagyobb indulatokat váltott ki. Nemcsak Antigoné véleménye volt így elfogadható, hanem Kreoné is, de ezzel együtt világossá vált mindenki számára, hogy mi a különbség az emberség, az erkölcs, a lelkiismeret és a hatalom törvényei között.

Magyartanári szerepe rövid ideig tartott, de tudnia kell, hogy számunkra, akik akkor a padokban ültünk, különös és mély hatással bírt. Bár a gimnáziumi katedrát egyetemire cserélte, tanítványaira gyakorolt hatása nem változott.

Nekünk építészeknek éppen arra, a mienktől gyökeresen más látásmódra van szükségünk, melyet csak az tud képviselni, aki kívülről néz minket. A funkciókkal, szerkezetekkel, arányokkal még csak-csak elbánunk, de Antigoné íratlan isteni törvényeire továbbra is szükségünk van.

Idézet Perényi Tamás laudációjaából, amely abból az alkalomból hangzott el, hogy 2014-ben KERÉKGYÁRTÓ Béla vette át a Magyar Építőművészek Szövetsége által alapított Kotsis Iván Emlékérmet.

Kerékgyártó Béla búcsúztatására 2018. december 20-án, csütörtökön, 11 óra 45 perckor kerül sor, az Új Köztemető ravatalozójában.

Kérünk mindenkit, hogy koszorúk helyett csak egy-egy szál virággal búcsúzzon.