Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

A filozófia OKTV-n és az IPO magyarországi válogatóján

2019.04.24
Berzsenyis siker

Keszthelyi Zorka (12. A) az előkelő 2. helyezést érte el az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen filozófiából. Döntőbe jutásával kivívta a tantárgy nemzetközi diákolimpiájának hazai elődöntőjén való részvételi jogot.

Ezen a megmérettetésen Zorka szintén a 2. helyen végzett. A válogatóversenyen négy óra alatt egy idegen nyelven (angol, francia, német vagy spanyol) a megadott négy téma (idézet vagy kérdés) egyike alapján kellett egy esszét írni számítógépen word-formátumban. A dolgozatokat egyetemi tanárokból álló bírálóbizottság értékelte, melynek tagjai a nemzetközi verseny kritériumai szerint pontozták az írásműveket: 1. tématartás (relevance to the topic); 2. a téma filozófiai értelmezése (philosophical understanding of the topic); 3. az érvelés meggyőző ereje (persuasive power of argumentation); 4. koherencia, a szöveg folyamatossága, egysége (coherence); 5. eredetiség (originality).

Zorka ezzel a dolgozatával érte el a második helyet, így a nemzetközi döntőn - az első helyezettel együtt - ő képviseli Magyarországot. A XXVII. IPO (International Philosophy Olympiad) idén május 16-19-én Rómában lesz.

Felkészítő tanára: dr. Asztalos Éva