Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Az ESA CanSat versenyén

2020.02.08
Berzsenyis csapat képviseli Magyarországot

A berzsenyis csapat tagjai a 12.b osztály négy fizikatagozatosa:

Balázs Artúr, Farkas Ákos, Sisák Botond és Túri Zoltán.

A csapat neve: CSapat

Az Európai Űrügynökség (ESA) az idén tizedik alkalommal hirdette meg a kifejezetten középiskolásoknak kiírt  CanSat versenyt. A verseny keretén belül a legfeljebb hatfős csapatok kis, kólásdoboz méretű szerkezeteket, „műholdacskákat” úgynevezett cansat-okat építenek. A legfeljebb 350 gramm tömegű cansat-okkal szembeni elvárás, hogy ha fellövik őket, akkor épségben visszaérkezzenek a földre, miközben végig rádióösszeköttetésben maradnak a földi irányítókkal, adatokat gyűjtenek, és a begyűjtött adatokat folyamatosan továbbítják az irányítókhoz.

A diákok ezen felül saját maguk állítják össze, hogy milyen küldetéssel ruházzák fel a szerkezetet. Maguk döntik el, hogy milyen adatokat mérnek, készítenek-e fényképeket vagy filmet a szerkezettel, esetleg irányíthatóvá teszik-e a leszállást.

A nemzetközi verseny döntőjébe országonként egyetlen csapat juthat be. Őket az ESA egy táborozásra hívja meg, ahol a megépített szerkezeteket ténylegesen fellövik egy rakétával. A diákok itt a gyakorlatban is bemutathatják, hogy az általuk megépített szerkezetek mennyire jól képesek teljesíteni a feladatukat. Kibírják-e a kilövéskor és visszaérkezéskor fellépő mechanikai igénybevételt, működnek-e az elektromos berendezések a légkör hidegebb, párásabb régióiban is, kinyílik-e, és megfelelően fékezi-e a cansat-ot az ejtőernyő…

A CSapat által építendő szerkezet adatokat gyűjt majd, méri a légkör tulajdonságait: a hőmérsékletet, légnyomást, az UV-sugárzás erősségét, méri a szerkezet gyorsulását, GPS-koordinátáit, az ejtőernyőjét pedig olyanra tervezik, hogy a kupolaernyő fékező hatása után egy távirányítású motorokkal vezérelt siklóernyő irányíthatóvá tegye a földet érést.

A CSapat teljesen önállóan dolgozik, saját maguk szerzik be a szükséges anyagokat és alkatrészeket, az eszközök programozását, tesztelését maguk végzik, az iskola anyagi támogatást próbál biztosítani számukra az alkatrészek beszerzéséhez az alapítványain keresztül.

A CSapat fizikatanára Lendvai Dorottya.

A fiúk munka közben egy hosszú péntek délutánon: