Berzsenyi Dániel Gimnázium


Hírek
Aktuális, hírek

Zachor Junior Intern Program

2021.06.09
Beszámoló

A Zachor Alapítvány (https://www.zachor.hu/programok) évente szervezi meg a Junior Intern Programot, melynek során a résztvevő diákoknak lehetőségük van egy projektmunka keretében egy IWalk sétát fejleszteni. Az idei programban mi is részt vettünk vidéki iskolák diákjaival együtt.

Az IWalk applikáción megtalálható helytörténeti séták interaktívak és az IWitness digitális életinterjú tárban megtalálható interjúk felhasználásával készülnek.

A séta, amelyet mi készítettünk a budapesti Memento Parkról készült, amely a kommunista rendszer köztéri szobrainak rendszerváltáskor lebontott darabjait őrzi. Sétánk állomásai ezekre a szobrokra épülnek, megállóink a kommunista és államszocialista korszak más-más aspektusát dolgozzák fel: szovjet jelenlét, kommunista emberideál, terror, a rendszer működése – és mindezt a szemtanúk életútinterjúi illusztrálják. Az elkészült séta próbaverzióját vidéki és budapesti diákoknak és tanárainak mutattuk be a múlt héten.

A munkafolyamat az idei nyár végéig fog tartani, amikor véglegesen fel fog kerülni a sétánk az IWalk applikációra. (Az IWalk applikáció IWalk – USC Shoah Fondation néven letölthető az Apple Áruházból és a Google Play Áruházból.)

A munkák során rengeteg segítséget kaptunk Mészáros Mónika tanárnőtől és Vas Miklós, már elballagott berzsenyis diáktól.

Dinnyés-Juhász Júlia, Eörsi Zsuzsanna, Horváth-Milvich Benedek, Migály Mercédesz, Nagy Enikő, Nagy Hajnalka Eszter, Szücs Szonja, Uzoni-Kovács Anna (10. A)